A Lovassy László Gimnázium a KEOP-6.1.0/A/11-2011-0024 projektszámú pályázatában vállalt harmadik szemléletformáló rendezvényét 2012. május 3-án (csütörtökön) tartotta, melyen a tizedik évfolyamos tanulók vettek részt.

A diákok legelőször megtekintették A hülyeség kora című filmet.

 A hülyeség kora című film

A filmről bővebben itt olvashat.

A filmvetítés képei itt megtekinthetők.

A film megtekintését követően a hulladékkezelés témakörét részleteiben is feldolgozó előadást hallgathattak meg a diákok Kaposvári József tanár úrtól Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan - Egy lehetséges megoldás a HÜLYESÉG korában címmel. Az előadás anyaga pdf-ben itt megtekinthető. Az előadás után a résztvevők az ökológiai lábnyom fogalmával ismerkedtek meg, melynek prezentációja itt olvasható el.

 Kaposvári József

Az előadás képei itt megtekinthetők.

Az előadást követően a diákok csoportfoglalkozásokon vettek részt, ahol a filmben látottakat és az előadáson elhangzottakat dolgozták fel. A Gaja Környezetvédő Egyesület szerkesztésében megjelent Globalizáció Ligth 4. kiadvány témát feldolgozó cikkeit beszélték meg. Ezt követően kis csoportokban kreatívkodtak: PET palackokat, üvegeket, WC gurigákat és egyéb "szemetet" felhasználva "újraöltöztették" a hulladékokat. Ezek után kémia kísérleteket végeztek annak bizonyítására, hogy "Lehet másképp is", azaz lehet hagyományos tisztítószerekkel is hatékonyan tisztítani a konyhában, fürdőszobában valamint meghallgatták Lovas Réka és Hegyi Zsófia lovassys diákok prezentációját a tisztítószerekről. Ezeken túl megismerkedtek az "újrapapír" előállításának módzserével is.

 Csoportfoglalkozás

A csoportfoglalkozás képeit itt tekintheti meg.

A csoportfoglalkozások közben egy papíros kérdőív kitöltésével a résztvevők kiszámították az ökológiai lábnyomukat, melynek kérdései itt megtekinthetők. Az ökolábnyomot kitöltők átlaga 2,9 hektár lett, ami a magyar átlag alatt van jóval.

A rendezvényen a programok szüneteiben a diákok hazai termesztésű gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű lisztből készített süteményeket ehettek, gyümölcsleveket ihattak és hazai alapanyagból készült szendvicseket kóstolhattak meg.

 Étkezés

Az étkezés képeit itt tekinthti meg.

A rendezvény közben a résztvevő diákok egy fát ültettek el az iskola udvarán.

 Faültetés

A faültetés képei itt tekinthetők meg.

A rendezvényt követően kiállítás nyílt az iskola alagsorában, ahol az iskolapolgárok megnézhették a tizedikesek újraöltöztetett "szemét" alkotásaikat, elolvashatták gondolataikat s megismerkedhettek a 3. szemléletformáló nap eseményeivel.

kiállítás

A kiállítás képei itt tekinthetők meg.

A rendezvényen hirdettük meg a Bringázz a suliba! mozgalmat, melynek célja  az volt, hogy 40 tizedikes diák 1 hónap alatt amikor csak teheti kerékpárral érkezzen az iskolába. A legtöbbször érkező öt fős csapatok közül az első hármat a projekt zárórendezvényén, 2012. június 4-én díjazzuk.

Bringázz a suliba

A kerékpározás képei itt nézhetők meg.

A projekt zárórendezvényére, 2012. június 4-ére összesítettük a bringázók iskolába érkezését, s a következő végeredmény alakult ki:

1. díjazott csapat: Dömötör Szilárd, Foki Diána, Hegyi Levente, Horváth Tamás és Pigler Péter

2. díjazott csapat: Dima Péter, Kálló Márton, Markovics Tamás, Papp Zsófia és Petrovai Noémi

3. díjazott csapat: Boross Tünde, Gál Boglárka, Gál Fruzsina, Kamondy Katalin és Kiss Imre

Eredményhirdetés