A Lovassy László Gimnázium a KEOP-6.1.0/A/11-2011-0024 projektszámú pályázatában vállalt második szemléletformáló rendezvényét 2012. április 4-én (szerdán) tartotta, melyen a kilencedik évfolyamos tanulók vettek részt.

A diákok legelőször megtekintették a földünkről, annak bioszférájáról szóló Otthonunk című filmet.

Otthonunk című film borító

A filmről bővebben itt olvashat.

A filmvetítés képei itt megtekinthetők.

A film megtekintését követően a témakört részleteiben is feldolgozó előadást hallgathattak meg dr. Kárpáti Árpád tanár úrtól Bioszféra az OTTHONUNK címmel. Az előadás anyaga pdf-ben itt megtekinthető. Az előadást után a résztvevők az ökológiai lábnyom fogalmával ismerkedtek meg, melynek prezentációja itt olvasható el.

dr. Kárpáti Árpád

Az előadás képei itt megtekinthetők.

Az előadást követően a diákok csoportfoglalkozásokon vettek részt, ahol a filmben látottakat és az előadáson elhangzottakat dolgozták fel. A Gaja Környezetvédő Egyesület szerkesztésében megjelent Globalizáció Ligth 1. és a Globalizáció light 2. kiadvány témát feldolgozó cikkeit beszélték meg. Ezt követően kis csoportokban kreatívkodtak. Maketteket alkottak, melyek olyan otthont, iskolát mutatnak be, melyek fenntarthatósági szempontból elfogadható alternatívát jelentenek mindenkinek.

Csoportfoglalkozás

A csoportfoglalkozás képeit itt tekintheti meg.

A csoportfoglalkozások közben egy papíros kérdőív kitöltésével a résztvevők kiszámították az ökológiai lábnyomukat, melynek kérdései itt megtekinthetők. Az ökolábnyomot kitöltők átlaga 2,9 hektár lett, ami jóval a magyar átlag alatt van .

A rendezvényen a programok szüneteiben a diákok hazai termesztésű gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű lisztből készített süteményeket ehettek, gyümölcsleveket ihattak és hazai alapanyagból készült szendvicseket kóstolhattak meg.

Étkezés

Az étkezés képeit itt tekinthti meg.

A rendezvény közben a résztvevő diákok egy fát ültettek el az iskola udvarán.

Faültetés

A faültetés képei itt tekinthetők meg.

A rendezvény lezárásaként a több, mint 120 diák kesztyűt és VKSZ zsákot fogott és a környéket megtisztította a tavaszi szeméttől. A bő egy órás szemétszedés alatt több 10 zsák szemét gyűlt össze.

Szemétszedés

A szemétszedés képei itt tekinthetők meg.

A 2012. január 3-án meghirdetett Gazdálkodj okosan! ötletpályázat plakátjainak és az elkészült makettek prezentációjára 2012. április 18-án került sor. A csapatok beszámoltak arról, hogy milyen fenntarthatósági kérdéseket vizsgáltak meg és milyen klímabarát életkörnyezetet képzeltek el maguknak.

Prezentáció

A prezetáción készült fényképeket itt tekintheti meg.

A prezentációk után az elkészült plakátokat és maketteket az iskola földszintjén kiállítottuk, hogy minden iskolapolgár megismerkedhessen a kilencedikes diákok munkáival.

Kiállítás

A kiállításról készült képeket itt tekintheti meg.

A szemléletformáló napot tartó környezeti nevelési szakemberek értékelték a Gazdálkodj okosan! ötletpályázat plakátjait és az elkészült meketteket és a legjobbakat díjazták.

Eeredményhírdetés

 

1. díjazott csapat: Csongrády Barbara, Takács Tamara, Piedl Angéla, Váradi Viktória, Dublecz Anett

2. díjazott csapat: Gönye Borbála, Takács Zsuzsanna, Horváth Eszter, Nagy Dorina és Korinek Janka

3. díjazott csapat: Bedő Marcell, Pintér László, Pintér Máté, Tamás Bálint és Varga Viktor

A zsűri oklevéllel díjazta a legötletesebb és a legszebb makettet elkészítő csapatokat is:

Legötletesebb makett: Major Miklós, Hatta István, Salamon István, Sándor Kristóf, Zombó Balázs

Legszebb makett 1.: Nagy Tímea, Csarmasz Eszter, Vas Annamária, Holub Eszter, Németh Stella

Legszebb makett 2.: Bocskay Zita, Seiler Sarah, Stadler Helga, Szabó Gréta, Tatay Bianka