A Lovassy László Gimnázium a KEOP-6.1.0/A/11-2011-0024 projektszámú pályázatában vállalt első szemléletformáló rendezvényét 2011. november 8-án (kedden) tartotta, melyen a felsőbb évfolyamos biológia és kémia tantárgyak iránt érdeklődő tanulói vesznek részt.

A diákok legelőször megtekintették a globális felmelegedésről szóló Kellemetlen igazság című filmet.

Kellemetlen igazság

A filmről bővebben itt olvashat.

A filmvetítés képei itt megtekinthetők.

A film megtekintését követően a témakört részleteiben is feldolgozó előadást hallgathattak meg dr. Szalainé Tóth Tünde tanárnőtől A globális felmelegedés – a kellemetlen IGAZSÁG címmel. Az előadás anyaga pdf-ben itt megtekinthető.

Az előadás

Az előadás képei itt megtekinthetők.

Az előadást követően a diákok csoportfoglalkozásokon vettek részt, ahol a filmben látottakat és az előadáson elhangzottakat dolgozták fel. A Gaja Környezetvédő Egyesület szerkesztésében megjelent Globalizáció Ligth 1. és a Globalizáció light 3. kiadvány témát feldolgozó cikkeit beszélték meg. Ezt követően kis csoportokban összeírták azokat az ötleteiket, melyekkel csökkenteni lehetne a globális felmelegedést. Végül megtekintették a fotópályázatra eddig elkészített fotókat.

Csoportfoglalkozások

A csoportfoglalkozás képeit itt tekintheti meg.

A csoportfoglalkozások közben kiszámították az ökológiai lábnyomukat, melyhez a http://www.kothalo.hu/labnyom/ címen elérhető lábnyomszámító programot használták, melynek kérdései itt megtekinthetők. Az ökolábnyomot kitöltők átlaga 2,72 hektár lett, ami jóval a magyar átlag alatt van.

Ökolábnyom számítás

Az ökolábnyom számítás képeit itt tekintheti meg.

A rendezvényen a programok szüneteiben a diákok hazai termesztésű gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű lisztből készített süteményeket ehettek, gyümölcsleveket ihattak és hazai alapanyagból készült szendvicseket kóstolhattak meg.

Ellátás

Az étkezés képeit itt tekinthti meg.

A rendezvény lezárásaként a résztvevő diákok egy fát ültettek el az iskola udvarán.

Faültetés

A faültetés képei itt tekinthetők meg.

A rendezvényt követően kiállítás nyilt bemutatandó a rendezvényen feldolgozott témákat valamint a Ne pazarolj! fotópályázat legjobb alkotásait. A kiállítás fényképei itt tekinthetők meg, míg a legjobb 20 pályázat fényképei itt nézhetők meg.

A szakmai zsűri döntése és az iskolapolgárok szavazata alapján a Ne pazarolj! fotópályázat díjazása a következő lett:

1. díj: Baráth Veronika - pályaműve

2. díj: Sipos Luca - pályaműve

3. díj: Szokoli Teodórs - pályaműve

Különdíj: Pulai Zsófia - pályaműve

A fotópályázat díjátadása